Company Logo

Sık Sorulan Sorular

Alakalı kelimeler;

Bireysel üyelik nasıl yapılır? Nasıl bireysel üye olabilirim?01

Eğer bir şirketiniz yoksa kimlik bilgilerinizi kullanarak şahsınıza ait bireysel bir üyelik de oluşturmanız çok kolaydır.

Kurumsal üyelik nasıl yapılır? Nasıl kurumsal üye olabilirim?02

Eğer Şahıs, Limited veya Anonim Şirketi gibi türlerinde bir şirketiniz varsa; Kurumsal üyeliği tercih ederek iyziShip tarafından kesilecek tüm faturaları şirketinizde gider olarak kullanabilirsiniz.

What is iyziShip & How can I get support?03

iyziShip is a Turkey base International eLogistic Platform on web. An ecommerce seller from Turkey sent you a parcel via iyziShip if you got any parcel related with us.

Please contact with the shipper first and/or you may also send an email to info@iyziShip.com for support about the shipment.

Üyelik aktivasyon işlemi nasıl oluyor?04

Bireysel veya Kurumsal üyelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra e-posta kutunuzu gelen mail içinde ki aktivasyon linki ile hesabınızı aktif edebilir ve her ihtiyaca uygun çözümlerimiz ile en uygun maliyetlere kolaylıkla tüm dünya ’ya hızlıca gönderi yapabilirsiniz.

iyziShip‘te A’dan Z’ye süreç nasıl işliyor?05

    iyziShip‘te süreç çok kolay ve hızlı işlemektedir.

    Üye olduktan sonra ana menüde bulunan;
  • GÖNDERİ OLUŞTUR sekmesi ile hemen gönderilerinizi hazırlayabilir,
  • Ödemesini iyziCüzdan ile yapmış olduğunuz Express Kurye taşıyıcılarının takip numaralarını 7/24 hergün ve günün her saatinde panel üzerinden kendiniz alabilir,
  • İstanbul ‘da kendi araçlarımız ile toplama yaptığımız bölgeler için iyziKurye talebi oluşturabilir,
  • İstanbul dışı bölgelerde bulunuyorsanız ANLAŞMALI KARGO şirketleri ile ücretsiz olarak depomuza gönderebilir,
  • FİYAT HESAPLAMA sekmesi ile her zaman tüm dünya için fiyat ve maliyet hesaplamaları yapabilir,
  • PAZAR YERİ ENTEGRASYONLARI sekmesi ile hızlı ve kolaylıkla mağaza veya internet sitenizi iyziShip ile entegre edebilirsiniz.

  • Gönderiniz depomuza ulaştığı gün, ödemesi yapılmış ise aynı akşam istediğiniz kurye firması ie yurtdışı edilmektedir.

Hangi global pazar yeri veya satış siteleri için entegrasyonlar var?06

iyziShip‘te var olan entegrasyonlar dışında her zaman aktif şekilde geliştirmeye devam ediyoruz. Ana menümüzde yer alan PAZAR YERİ ENTEGRASYONLARIMIZ sekmesinden detaylı olarak en güncel hali ile inceleyebilirsiniz.

Fiyat listesi veya fiyat nasıl alınır?07

iyziShip platformunda tüm sağlayıcılar için fiyatlarımızı entegrasyonlar aracılığı ile güncel sunmaktayız. Maliyetlerinizi belirlerken bir hataya sebep olmamak için matbu fiyat listesi vermemekteyiz. Dünya ‘da değişen Petrol Fiyatları, Kurlar ve olağanüstü şartlar nedeni ile matbu olarak verilen fiyatlar kimi zaman haftalık, kimi zaman aylık olarak güncelliğini yitirmektedir. Bu nedenle dilediğiniz zaman sayfamızda o an ki güncel fiyatlarımızı görebilir ve gönderi yapabilirsiniz.

AWB nedir ? Konşimento Numarası ne demek? Tracking Number nedir?08

AWB: İnglizce Air Waybill ‘in kısaltmasıdır. Uluslararası dış ticaret işlemleri olan İthalat veya ihracatlar da havayolu ile yapılan taşımacılıklarda kullanılan taşıma belgesidir. Havayolu şirketleri tarafından göndericinin beyanına göre doldurulan içerik, gönderici, alıcı ve paketleme ile ilgili tüm bilgilerin olduğu gönderi kimlik belgesi de denebilir.

Konşimento , AWB No veya Tracking No ise bu belgenin üzerinde yazan, taşıyıcı kargo şirketine ait web sitesinden gönderiyi takip etmenizi sağlayan takip kodunu anlatmak için kullanılan kelimelerdir. İlgili bu numara sadece sizin gönderinize ait uniq bir sayı veya harflerden oluşan dizindir.

Gönderimin ödemesini yaptım takip numarasına nasıl alabilirim?09

Navlun (Taşımacılık) ücretini iyziCüzdan hesabınıza ödemeniz durumunda entegrasyonlar dahilinde Express Kurye Taşımacılığı markalarından önemli bir kısmı ile istediğiniz an takip numaranızı panelde kimseye ihtiyaç duymadan 7/24 kendiniz alabilirisniz.

Eğer iyziCüzdan ile ödenmemiş yada takip numarasını online veremeyen bir tedarikçi seçtiyseniz; bu durumda gönderiniz depomuza ulaştığı gün takip numarınız panelinize ekiplerimiz tarafından işlenir.

Economy ürünler için takip numaraları, gönderinizin depomuza ulaşmasını takiben 24 saat içinde yine platformunuza ekiplerimiz tarafından işlenir.

Gönderimi iyziShip’e nasıl göndereceğim?10

İstanbul ‘da kendi araçlarımız ile toplama yaptığımız bölgeler için; info@iyziShip.com adresine bir e-posta göndererek veya panel içinde DESTEK HATTI ‘na telebiniz için kolaylıkla talep oluşturarak veya Müşteri Hizmetleri hattımıza bir whatsapp mesajı göndererek iyziKurye çağırabilirsiniz.

İstanbul dışı bölgelerde bulunuyorsanız; bu durumda ANLAŞMALI KARGO şirketleri ile ücretsiz olarak depomuza gönderebilir. Anlaşmalu kargo firmaları ve müşteri numaralarımıza Ana Menümüzden ulaşabilirsiniz.

Yurtiçi Kargo (Domestik kargo) numarası ne demek?11

Gönderilerinizi depomuza ulaştırırken anlaşmalı kargolar ile gönderirken sizlere ilgili kruye firmasının o gönderi için verdiği takip numarasıdır. Bu numarayı eğer iyziShip panelinizde ki ilgili gönderiye yazdığınızda gönderiyi çok daha kolay takip edebilmekteyiz.

Nasıl iyziShip kuryesi çağırabilirim?12

İstanbul‘da kendi araçlarımız ile toplama yaptığımız bölgeler için; info@iyziShip.com adresine bir e-posta göndererek veya panel içinde DESTEK HATTI ‘na telebiniz için kolaylıkla talep oluşturarak veya Müşteri Hizmetleri hattımıza bir whatsapp mesajı göndererek iyziKurye çağırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için 0(850)5324994 no’lu Müşteri Hizmetlerimize ulaşabilirsiniz.

Gönderim size ulaştı mı? Ne zaman iyziShip deposuna ulaşır?13

Gönderinizi eğer personelimiz olan iyziKurye ‘ye teslim ettiyseniz aynı gün akşamüstü depomuza ulaşır.

Anlaşmalı kargolar ile depomuza gönderdiğiniz gönderileri ilgili kurye firmasının size verdiği takip numarası ile takip edebilirsiniz. “Normal Şartlar Altında” İstanbul’a yakın olan iller için 1 işgünü, uzak iller için 2 işgünü süresi içinde gönderilerin depomuza ulaşmasını beklemekteyiz.

Gönderimin ölçüleri fazla çıktı. Ne yapmalıyım veya nasıl kontrol ettirebilirim?14

iyziDepo‘da gönderiler her ay yetkili servisler tarafından kalibrasyonu yapılmakta olan hassas tartılar ile tartılmakta ve kızıl ötesi ile elektronik olarak 3 boyutlu hacim (desi) ölçümleri yapılmaktadır.

Eğer bir gönderi sizin tartımınızdan farklı çıkmış ise her zaman tekrar tartımını ve ölçülmesini talep edebilirsiniz. Ekibimiz bu talebinize aynı gün geri dönmeye çalışarak görselleri ile sizi bilgilendirecektir.

Bildiğiniz üzere panelimizde tercih ettiğiniz taşıyıcı kurye firmaların teslim aldığı an ve şekli ile ölçüm yapılmakta ve fiyatlandırma için bu ölçümler baz alınmaktadır. Dolayısı ile teknik olarak gönderinin taşıyıcı firmanın eline ulaştığı an ki durumu geçerlidir.

iyziKurye’lerimizin topladığı gönderilerde ölçüm farkları çıkması pek mümkün değildir ancak olası hatalar için her talep dikkatle incelenmektedir.

Genel anlamda ölçü farklarının görüldüğü gönderileri incelediğimizde anlaşmalı kargo firmalar aracılığı ile depomuza gönderilen paketlerde olduğu görülmüştür. Bunun temel sebebi siz gönderi teslim kargo firmasına teslim ettikten sonra henüz depomuza ulaşmadan gördüğü aktarımlarda yanına ve üstüne konulan diğer gönderiler sebebi ile paketin form/şekil değiştirmesi sebebi ile ölçü farklarının oluştuğunu ve bunun da hacim(desi) ağırlığına etki ettiğini söyleyebiliriz.

Bunu engellemenin en önemli aşaması form değiştirmeyecek güçlü paketlemeler ile gönderinizi kargo firmalarına teslim etmeniz ile başlamaktadır ancak buna rağmen siz ve biz arasında ki köprü olan 3.ncü şirketlerden kaynaklı farklar az da olsa zaman zaman görülmektedir.

Gönderimin takip numarası nerede yazıyor?15

iyziShip panelinizde gönderilerim sekmesi ile tüm oluşturduğunuz gönderilere ulaşabilirsiniz. Bu liste içinde ilgili gönderi satırında takip numarasına ulaşabilirsiniz.

Ödeme yaptım sistemde görünmüyor, neden?16

iyziShip‘e EFT/Havale‘nizi mesai saatleri içinde gönderip dekontunuzu info@iyziShip.com adresi ile paylaştığınızda kontrol edilip iyziCüzdan bakiye yüklemeniz veya ilgili fatura ödemeniz sisteme işlenmektedir.

Ödemeyi yaparken unvan veya iban numarasında bir hata olabilir, kontrol etmek faydalı olacaktır. Bu noktada da her şey doğru ise konuyu hızlıca çözmemiz için lütfen bizimle irtibat kurarak destek talebinde bulunmanızı rica ederiz.

Hangi takip numarasını Etsy, Amazon, ebay vs pazar yerlerine eklemem gerekir?17

Gönderiyi hazırlarken seçmiş olduğunuz taşıyıcı firmanın takip numarasını eklemeniz çok önemlidir. Eğer mağaza veya siteniz ile iyziShip‘i entegre ettiyseniz Takip No bildirimini biz otomatik olarak sizin adınıza yapmaktayız.

Gönderimin yurtdışı takibini nasıl yapacağım?18

iyziShip panelinizde gönderiyi hazırlarken seçmiş olduğunuz taşıyıcı firmanın takip numarası ile kurye firmasının web sayfasına takip edebilirsiniz.

Gönderimin hareketi görünmüyor, neden?19

Gönderimiz depomuza ulaşıp taşıyıcı takip numarası belirlenmiş ise bu durumda gönderiniz ilgili taşıyıcıya teslim edilmiş anlamı taşımaktadır. Hareket etmemesi UNMANIFEST denilen taşıyıcı kurye firmasnının sistemlerinde tanımsız olarak yurtdışı etmesinden kaynaklı olabilir, taşıyıcı kurye firmalarının yoğunluğu nedeni ile yurtdışı edemedikleri bir gönderi de olabilir.

Detaylı olarak araştırılması için müşteri hizmetlerimiz ile irtibat kurmanızı rica ederiz.

Hasar veya kayıp durumunda süreç nasıl işler?20

Hiçbir gönderimizde hasar oluşmasını veya kayıp olmasını istemeyiz ve tüm süreçlerimiz bunu tesis etmek üzere geliştirilmektedir. Ancak ana taşıyıcıya teslimi sonrası çok az da olsa hasar ve kayıp oranı görmekteyiz.

    Eğer gönderimiz hasarlı olarak alıcıya ulaştı ise yapılması gerekenler şöyledir;
  • Alıcı, hasarlı teslim aldığını beyan eder şekilde teslimat evrakını imzalamalı,
  • Alıcı hasarı teslimat sonrası fark etti ise 24 saat içinde kurye firmasını arayarak hasar raporu tutulmasını sağlamalı,
  • Alıcı hasar fotoğraflarını 24 saat içinde ve tutulan hasar raporunu en kısa sürede göndericiye ulaştırmalıdır.
  • Gönderici gelen fotoğraf ve hasar raporunu info@iyziShip.com mail adresine göndermelidir.
    Eğer gönderimizde bir hareket görünmüyor ise;
  • info@iyziShip.com mail adresinden destek istenmelidir,
  • Bir gönderinin kayıp kabul edilmesi için 5 işgünü araştırma süresini tamamlamış olmalıdır.
Hasar veya Kayıp durumlarında sigorta çok önemlidir. Bu nedenle gönderilerinizi sigortalı olarak göndermenizi tavsiye ederiz. Diğer taraftan sigortalı bir gönderinin hasarının ödenmesi için hasar raporunda “Paketleme Eksikliği” kaynaklı olduğu rapor edilmemelidir. Bu nedenle önce sağlam bir paketleme ve sonra da sigorta yapılması son derece önemlidir.

Gönderinin Hasarlı olması durumunda yapılması gerekenler.21

  • Alıcı, hasarlı teslim aldığını beyan eder şekilde teslimat evrakını imzalamalı,
  • Alıcı hasarı teslimat sonrası fark etti ise 24 saat içinde kurye firmasını arayarak hasar raporu tutulmasını sağlamalı,
  • Alıcı hasar fotoğraflarını 24 saat içinde ve tutulan hasar raporunu en kısa sürede göndericiye ulaştırmalıdır.
  • Gönderici gelen fotoğraf ve hasar raporunu info@iyziShip.com mail adresine göndermelidir.
Hasar veya Kayıp durumlarında sigorta çok önemlidir. Bu nedenle gönderilerinizi sigortalı olarak göndermenizi tavsiye ederiz. Diğer taraftan sigortalı bir gönderinin hasarının ödenmesi için hasar raporunda “Paketleme Eksikliği” kaynaklı olduğu rapor edilmemelidir. Bu nedenle önce sağlam bir paketleme ve sonra da sigorta yapılması son derece önemlidir.

Gönderide hasar durumunda hangi bilgi ve belgeler gereklidir?22

  • Alıcı, hasarlı teslim aldığını beyan eder şekilde teslimat evrakını imzalamalı,
  • Alıcı hasarı teslimat sonrası fark etti ise 24 saat içinde kurye firmasını arayarak hasar raporu tutulmasını sağlamalı,
  • Alıcı hasar fotoğraflarını 24 saat içinde ve tutulan hasar raporunu en kısa sürede göndericiye ulaştırmalıdır.
  • Gönderici gelen fotoğraf ve hasar raporunu info@iyziShip.com mail adresine göndermelidir.
Hasar veya kayıp durumlarında sigorta çok önemlidir. Bu nedenle gönderilerinizi sigortalı olarak göndermenizi tavsiye ederiz. Diğer taraftan sigortalı bir gönderinin hasarının ödenmesi için hasar raporunda “Paketleme Eksikliği” kaynaklı olduğu rapor edilmemelidir. Bu nedenle önce sağlam bir paketleme ve sonra da sigorta yapılması son derece önemlidir.

Alıcıya ulaşılamamış gönderim iade olur mu? Gönderi iadesi konusunda bilinmesi gerekenler.23

Bir gönderinin alıcısına ait telefon numarası ve email adresi gönderi hazırlanırken AWB(Konşimento) üstüne yazılmış ise alıcıya ulaşılmak üzere taşıyıcı kurye firması tarafından ciddi bir çaba gösterilir. Ancak ulaşılamaması durumunda kurye firması adına gönderi şu aşamadadır;
Takip numarasının gönderen ve alıcı tarafından bildindiği bu gönderi iki taraf tarafından sahip çıkılmamakta ve takip edilmemektedir. Bu durumda karşı ödemeli olarak iadesi kesindir. Bu işlem için alıcıya ulaşılamamasının ardından 3.ncü işgünü iade süreci başlayabilmektedir.

Alıcıya ulaşılamayan tüm gönderiler, gönderinin asıl sahibi olan göndericiye iade edilir ve bu iade süreci taşıyıcı kurye hatası olmadığı için göndericiye fatura edilerek yapılmaktadır. Gönderiler iade geldiğinde ise yurtdışına gönderilirken ödenen taşıma ücretinin yaklaşık 2-3 katı bir fiyat ile geri dönmektedir. Anlaşmalar ile bu süreç en baştan kabul edilmiş sayılır.

İade gelen gönderiler için zaman zaman navlun (taşıma) ücreti dışında maalesef Türkiye gümrüklerinde vergi de çıkabilmektedir.

Yurt dışı gönderilerinde gönderici ve alıcı sorumlulukları nelerdir?24

    Gönderici Sorumlulukları;
  • Doğru ve detaylı içerik ve değer beyan etmesi,
  • Alıcıya ait adresin doğru ve alıcıya ait ulaşılabilir bir telefon numarası beyan etmesi,
  • Hasar almayacak şekilde dikkatli, özemli ve yeterli paketleme yapması,
  • Taşıması yasaklı içerik göndermemesi
  • Takip numarası ile gönderi teslim edilene kadar takip etmesi ve herhangi bir değişiklik veya olumsuzlukta taşıyıcıya bilgi vermesi.
    Alıcının Sorumlulukları;
  • Gönderisini takip ederek teslimat adresine dağıtım günü hazır bulunması,
  • Gönderisini teslimalırken kontrol ederek teslim alması,
  • Teslimat sırasında adreste bulunamayacaksa bu bilgiyi taşıyıcı firma ile paylaşması,
  • Kendi ülke gümrükleri tarafından istenen belge ve bilgileri vermesi,
  • Varış ülke gümrüğünde oluşabilecek vergi ve sorumlulukarı yerine getirmesi.

GTIP kodu ne demek? GTIP kodu nereden bulabilirim?25

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde 12 haneli olarak kullanılan ürünün özellikleri ile alınacak vergi, çekim işlemi sırasında gerekli belgeleri ortaya koyan ürünü tanımlayan kod diyebiliriz. İngilizce karşılığı HS Code yani Harmonized Commodity Description and Coding System.

Bu 12 haneli kodun ilk 6 hanesi Dünya Gümrük Örgütüne üye ülkelerde standarttır. Ve ilgili numara her üye ülkede aynı özellikli ürünü temsil eder.

İlk 4 rakam Eşyanın Pozisyon Numarasını temsil eder, İlk 6 rakam Dünya Gümrük Örgütüne üye ülkelerde standarttır, 7.nci ve 8.nci rakamlar AB ülkeleri tarafından kullanılan numaratörlerdir, 9.ncu ve 10.ncu rakamlar ülkelerde ki farklı vergı uygulamaları için kullanılır, 11.nci ve 12.nci rakamlar GTIP kodlarını oluşturmaktadır.

Bu numarayı pek çok resmi internet sitesinde bulabilir veya sorgulayabilirsiniz. Örnek olarak Ticaret Bakanlığı linkine tıklayabilirsiniz.

Amazon gönderilerinde süreç nasıl işlemektedir ? FBA & FBM26

iyziShip‘te Amazon gönderilerinde ki zaman hassasiyetinin farkındayız ve gönderilerin aynı gün yurtdışı edilmesi için özel bir ayrıştırmalar ile süreci hızlandırıyoruz.

FBA: İngilizce olarak “Fulfilled by Amazon” kısaltmasıdır. Amazon satıcılarının ürünlerini toplu olarak Amazon depolarından birine gönderdikleri ve geri kalan depolama, paketleme, nakliye ve iade gibi işlemlerin hepsini sizin yerinize Amazon ‘un takip ettiği Amazon Lojistik hizmetidir. Dolayısı ile Amazon FBA kullanarak satış yapan satıcılar ilan girişi ve ürünlerin toplu olarak Amazon depolarına gönderim sonrasında tüm süreci sadece panellerinden online olarak takip ederler. Herhangi bir sorun olduğunda müşteriler önce Amazon ile iletişime geçerler. FBM: İngilizce “Amazon Fulfilled by Merchant” anlamına gelen kısaltmadır. Satıcıların Amazon 'da bir ürün listelediğinde ve bu ürünler satıldığında müşteriye ürünleri satıcı gönderir. FBA 'in tam aksine ürünün depolanması, paketlenmesi, gönderilmesi ve iade süreci yönetimi tamamiyle satıcıya aittir. Müşteri, siparişiyle ilgili herhangi bir sorunda satıcı ile iletişime geçer.
    Amazon gönderilerinde süreç şu şekilde işlemektedir; Üye olduktan sonra ana menüde bulunan sekmeleri de kullanarak süreci kolaylıkla ve hızlıca kontrol edebilirsiniz.
    Alıcının Sorumlulukları;
  • GÖNDERİ OLUŞTUR sekmesi ile hemen gönderilerinizi hazırlayabilir,
  • Ödemesini iyziCüzdan ile yapmış olduğunuz Express Kurye taşıyıcılarının takip numaralarını 7/24 hergün ve günün her saatinde panel üzerinden kendiniz alabilir,
  • İstanbul‘da kendi araçlarımız ile toplama yaptığımız bölgeler için iyziKurye talebi oluşturabilir,
  • İstanbul dışı bölgelerde bulunuyorsanız anlaşmalı kargo şirketleri ile ücretsiz olarak depomuza gönderebilir,
  • FİYAT HESAPLAMA sekmesi ile her zaman tüm dünya için fiyat ve maliyet hesaplamaları yapabilirsiniz.

Proforma Fatura ve Ticari Fatura ne demek Farkları nedir?27

Proforma Fatura ( Proforma Invoice ): Ticari olmayan ürünler için sadece içerik, kıymet, miktar, gönderen, alıcı ve taşıyıcı bilgilerini içeren bir beyan veya ön faturadır. Resmi bir satış faturası yerine geçmez. Numune gönderimlerinde kullanılır.

Word, Excel veya PDF gibi uygulamalar kullanılarak göndericinin hazırladığı bir formdur.

Ticari Fatura ( Commercial Invoice veya Invoice ): Satışı gerçekleşmiş ürün veya ürünler için hazırlanan Ticari faturadır. İhracatçı ve ithalatçı bilgilerinin yer aldığı içeriğin tanımı, değeri, adeti, GTIP No (HS Code), taşıyıcı bilgileri ve satış/ödeme şekillerinin gösterildiği resmi faturadır.

*** iki fatura arasında ki en önemli fark; Proforma faturanın bir numune için hazırlanması ve para alışverişinin olmamasıdır. Ticari fatura ise satışı yapılmış ürün veya ürünler için hazırlanır.

ETGB nedir?28

E-ihracat, en temel tanımı ile “Sınır ötesi e-ticaret” tir. 2011 yılında çıkarılmış olan Kurye Tebliğ ile ETGB ( Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi ) dahilinde ihracat imkanı ile Türkiye ‘de herkesin masrafsız ihracat yapabilmesinin önü açılmıştır.

Temelde Gümrük Müşavir masrafının olmadığı ve operatör yetkisi verilmiş taşıyıcı kargo firmalar tarafından masrafsız ve kolay ihracat olarak da tanımlanır.

Online kanallarla yurt dışından gelen siparişlerin mikro / kolay / ETGB ihracat kuralları çerçevesinde müşteriye ulaştırmaktır. Bir başka tanıma göre de; bir işletme ile bir tüketici (B2C), iki işletmenin kendi arasında geçen (B2B) veya iki özel kişi (C2C) arasında sınır ötesi online pazaryerlerinde ya da doğrudan yapılan e-ticarettir.

    E-ihracat yapabilmek için;
  • Bir şirketiniz olmalı, (Şahıs, Limited veya Anonim Şirketlerinden biri)
  • Paketin (Gönderinin) e-ihracat yapılabilmesi için iki limite uygun olması gerekir;
  • Tartı ağırlığı 300 kg ve altında olmalı,
  • Fatura Değeri 15000 Euro (Avro) değeri geçmemeli,

A.TR ne demek?29

A.TR: Avrupa Birliği ile Türkiye arasında gerçekleştirilen, işlenmiş tarım veya sanayi ürünlerinin ticaretinde kullanılan ve eşyanın meşe ülkesini gösteren serbest dolaşım belgesine verilen isimdir.

A.TR, Fransızca "Admission Temporaire Roulette" kelimesinden gelen bir kısaltmadır. Gümrük Müşaviri veya Taşıyıcı Kurye firmalar tarafından çıkarılan bu belge Ticaret Odası ve ilgili gümrüğün onayına ihtiyacı vardir.

Türkiye ile Avrupa Birliğine üye ülkeler arasında kullanılır. En önemli faydası varış ülkesinde İthalat vergisi oluşmaz. Ürün sanki AB içinde bir üye ülkeden diğerine gidiyormuş gibi sadece KDV oluşur.

Euro1 nedir? Eur1 ne demek?30

EFTA ülkelerine ihracatta, Avrupa Birliği’ne işlenmemiş tarım ürünlerinde, demir çelik ürünleri (Avrupa Kömür Çelik Topluluğu-AKÇT ürünleri) ihracatında, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmaları imzaladığı ülkelere yapılan ihracatta kullanılan serbest dolaşım belgesidir.

EUR.1; Avrupa Birliği, FAS, İSRAİL, MISIR, TUNUS, EFTA Ülkelerine ( İsviçre, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ) yapılan ihracatlarda EUR.1 kullanılır.

belgesi genel olarak ithalat sürecine dahil olan eşyaların menşe ülkesinin kanıtlanması için kullanılmaktadır. Ayrıca eşyaların menşe ülkesinin haricinde üçüncü bir ülke sınırları içerisinden ihracata dahil olması ile birlikte uygulanması gereken gümrük vergilerinin ya da eşyaların dahil edileceği gümrük uygulamalarının belirlenmesinde kullanılmaktadır.

Yurt dışına bireysel gönderi yapılabilir mi?31

Evet, herkes istediği zaman belli limit ve koşullar çerçevesinde yurt dışına gönderi yapabilir.

Üye olmak için şirket olması gerekli mi?32

iyziShip ile hem şahıslar hem de şirketler için üyelik oluşturabilir ve özgürce uluslararası gönderi yapabilirsiniz.

Kimler yurt dışına kargo gönderi yapabilir?33

İster şahıs ister şirket olsun dileyen herkes iyziShip ile kargolarını özgürce ve kolaylıkla yurt dışına gönderebilir.

VAT Numarası ne demek?34

VAT yada V.A.T. İngilizce Value-Added Tax ‘ın kısaltmasıdır. Tükçe tam karşılığı KDV yani Katma Değer Vergisidir.

E-ihracat ‘ta vergiler alıcıya mı ait?35

E-ihracat‘ta genel anlamda vergiler dahil veya hariç bir anlayış yoktur.

Satıcılar varış ülke gümrüklerinde oluşan “ ithalat vergileri dahil “ olarak fiyat belirleyip satmışlar ise DDP (Delivery Duty Paid) olarak taşıyıcaya talimat vererek gönderebilir. Bu durumda ilgili ülkede ki ithalat vergileri taşıyıcı tarafından ödenir ve sonra göndericiden tahsil edilir.

Aksi belirtilmediği sürece her ihracatta varış gümrüğünde ki ithalat vergileri alıcıya aittir yani DDU (Delivery Duty Unpaid) olarak gönderilir.

KDV yani VAT ise her zaman alıcı tarafından ödenir.

EORI Numarası nedir?36

EORI No: Ekonomik Operatör Kayıt ve Tanımlama Numarası demektir. İngilizce olarak “Economic Operators Registration and Identification Number”ın kısaltmasıdır.

Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ta ki gümrük makamları tarafından kullanılan benzersiz tanımlama numaralarından oluşan bir sistemdir. EORI numarasını bu ülkelerde bulananlar bulunduğu ülkenin gümrük web sitesinden edinebilir ve bu numarayı ticari faturaya ekletmeleri durumunda ithalat işlemleri kolaylaşır ve hızlı tamamlanır.

Hemen takip no ( AWB No ) nasıl alabilirim?37

Navlun (Taşımacılık) ücretini iyziCüzdan hesabınıza ödemeniz durumunda entegrasyonlar dahilinde Express Kurye Taşımacılığı markalarından önemli bir kısmı ile istediğiniz an takip numaranızı panelde kimseye ihtiyaç duymadan 7/24 kendiniz alabilirisniz.

Gönderimin yurtdışı takibini nasıl yapacağım?38

iyziShip panelinizde gönderiyi hazırlarken seçmiş olduğunuz taşıyıcı firmanın takip numarası ile kurye firmasının web sayfasına takip edebilirsiniz.

Ayrıca panelinizde ilgili gönderinin takip numarasına tıklayarak direkt taşıyıcı sayfasına yönlendirilip takibe başlayabilirsiniz.

Kargo Sigortasının kapsamı nedir? Gerekli mi ? Neden yaptırmalıyım?39

Hayatımızda ev, araba, tatil veya sağlık sigortası yaptırdığımız gibi gönderi yaparken de sigorta aynı amaçlar ile yaptırılması tavsiye edilir.

Oluşan hasar eğer paketleme yetersizliğinden dolayı oluşmuş ise maalesef sigorta veya taşıyıcı bu konuda bir tazmin ödememektedir. Ancak düzenlenen hasar raporunda hasarın veya gönderinin kaybedilmesinin taşıyıcı tarafından gerçekleştirilmesi durumunda dahi sorumluluğu kg başı 22 SDR değer ile belirlenmiştir.

Taşıyıcı firmaların sorumluluğunun sınırları ise Montreal veya Varşova Sözleşmesi ile uluslararası boyutta çizilmiştir. Bu nedenle yeterli ve iyi bir paketleme sonrası sigorta da yapılması durumunda taşıma sırasında oluşacak herhangi bir sorunun tazmini taşıyıcı veya sigorta tarafından gerçekleştirir ve mağduriyetler önemli şekilde giderilir.

Tazmin konusu ise dolaylı zararları kapsamamaktadır. Yani kapsam en fazla “ Göndericinin beyan ettiği faturada ki mal değeri + taşımacılık ücreti” kadardır.

Örneğin DHL Express ‘in kendi resmi web sitesinde konuyla ilgili verilmiş resmi bilgi şöyledir;

Havayoluyla taşıması yapılan bir gönderi ’ye ilişkin sorumluluğu ( karayolunun yardımcı taşıma şekli olarak kullanıldığı veya yol üzerinde duraklamaların olduğu haller da dahildir ), Montreal Sözleşmesi veya Varşova Sözleşmesi (hangisi geçerliyse) hükümleriyle, bu Sözleşme’nin uygulanmadığı hallerde ise, (i) rayiç piyasa değeriyle veya beyan edilen değerle veya (ii) beher kilogram başına 22 SDR/Özel Çekme Haklarıyla sınırlıdır. Gönderi’nin taşımasının sadece karayoluyla yapıldığı haller haricinde, bu limitler, diğer tüm taşıma yöntem ve şekilleri için geçerli olup sadece karayoluyla taşımada, aşağıdaki limitler uygulanacaktır.

Kargo Sigortasının kapsamı nedir?
Taşımacılık Sigortasının kapsamı en fazla “ Göndericinin beyan ettiği faturada ki mal değeri + taşımacılık ücreti” kadardır. Çünkü poliçe ücreti bu beyanlar dikkate alınarak hesaplanır ve en başta sigorta ücreti olarak alınır.